Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

English | Contact
 
home
 
nieuws
 
projecten
 
kunst en bedrijf
 
uitgeverij
 
 
 
adres
 

     
 
Vredeman de Vrieshuis: Samen met twee andere anamorfosekunstwerken gerestaureerd en herplaatst in Park Vijversburg
  Vredeman de Vrieshuis

Op vrijdag 16 september 2016 heeft in het Natuur en Cultuurpark Vijversburg bij Tytsjerk het imposante kunstwerk Vredeman de Vrieshuis van de kunstenaar Tjeerd Alkema zijn definitieve herbestemming gekregen. Het Vredeman de Vrieshuis was in 2000 geplaatst in de Prinsentuin tijdens de kunstmanifesatie Leeuwarden in Perspectief (onderdeel van het provinciale evenement Simmer 2000)

Het kunstwerk is geheel gerestaureerd door de gemeente Leeuwarden en in optimale conditie geschonken aan de Stichting op Toutenburg (beheerder van het landgoed).

Ook twee andere kunstwerken van Tjeerd Alkema die reeds in het bezit waren van Vijversburg en werden tentoongesteld tijdens de internationale manifestaties Schaal en Maat (2001) en Passages (2005), zijn gerestaureerd en definitief herplaatst. De drie kunstwerken staan nu op een zeer fraaie locatie in het historische parkdeel van Vijversburg, namelijk in de appelboomgaard. Vijversburg heeft er nu een museale 'kamer' van allure bij.

Sprezzatura/Cor Wetting heeft voor de gemeente Leeuwarden de overdracht van het Vredeman de Vrieshuis begeleid. Over de historische achtergrond: Toespraakje Cor Wetting (pdf) Ook wethouder Sjoerd Feitsma hield een interessant betoog over LWD 2018 in relatie tot het culturele erfgoed. Zou Vredeman de Vries ook aan bod komen in 2018?

Afbeeldingen rechterkolom: Bovenaan: het Vredeman de Vrieshuis als blikvanger van de manifestatie Leeuwarden in Perspectief (omslag viertalige catalogus).

Vervolgens daaronder het gele kunstwerk en het kunstwerk De Doorgang die beide zijn gerestaureerd en ook opnieuw zijn geplaatst (gezien vanuit drie zichtpunten)

video van de drie kunstwerken op de nieuwe locatie



natuurlijk ritme

 

anamorfose 3anamorfose 2anamorfose

 

 

anamorfose 5anamorfose 6anamorfose 4


AV Lionitas: Fotowand kleedgebouw Kunstwerk Locomotion

Afbeelding fotowand aan de Middelzeelaan Leeuwarden naar fotosequentie van Muybridge . Direct daaronder een animatie van de loopbewegingen aan de hand van de originele 19e eeuwse foto's van Muybridge (samenstelling Cor Wetting)

 

muybridge

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Mei 2014 is de fotowand aan het kleedgebouw van de atletiekvereniging Lionitas in Leeuwarden gereedgekomen (uitvoering door kunstenaarsduo Gerard Groenewoud en Tilly Buij naar idee van landschapsarchitect Jaco Kalfsbeek).Het kunstwerk heeft inmiddels de naam Locomotion gekregen en is opgenomen in de database van de Stichting Keunstwurk. in deze database staan alle openbare kunstwerken in Leeuwarden en Fryslân vermeld. De oorpronkelijke fotoserie van 12 opnames is omgezet naar een reeks van zestien afbeeldingen, zodat ze, uitvergroot op folie, precies passen op de wand van het kleedgebouw. streetview

De verfraaiing van de voorzijde van het atletiekcomplex is een onderdeel van de plannen voor de aanleg van een inloopcircuit. De integrale realisering van het inloopparcours rond de atletiekbaan is financieel gezien echter geen haalbare kaart gebleken. Mede in overleg met de gemeente Leeuwarden en het wijkpanel is daarom besloten om een aantal elementen van fase 1 uit te voeren die als het ware preluderen op de aanleg van een groter inloopparcours op wijkniveau, waarbij de atletiekbaan fungeert als kristallisatiepunt. Atletiekvereniging Lionitas is daarbij voornemens om een brug te slaan naar de wijk in de vorm van voorlichting, clinics en workshops voor gezondheid en (beter) bewegen.

De elementen uit het integrale (niet volledig haalbare) rapport van juli 2012 die preluderen op de aanleg van een inloopparcours door de wijk en hierop aansluiten zijn:
1. Verbetering van de entreepartij (Lionitasbord, zebrapad, fotowand)
2. Eenvoudige overkapping clubgebouw met oefentoestellen

Deze activiteiten zijn inmiddels afgerond.Over de afronding van de aanloopfase van het inloopcircuit en het vervolg van het inloopparcours is een nieuwsbrief verschenen.In de nieuwsbrief staat ook de toelichtende tekst die vermeld staat op een tekstbord bij het kunstwerk.


lees meer over de animatie: een reconstructie van de snelheid van de loper en zijn looptechniek


 

Stichting Passages: Tweede lustrum
   

Voor het ontstaan van de Stichting een korte flash back: Het startsein voor de oprichting vormde de organisatie van het Symposium 'Passage', creatieve stadsregio Leeuwarden in het najaar van 2005. In dat jaar namen Sprezzatura, Keunstweurk, Provincie Fryslân, Christelijke Hogeschool Nederland, NHL en het Van Hall Instituut gezamenlijk het initiatief tot het symposium. Het symposium stond in het teken van een unieke samenwerking tussen wetenschap, vormgeving en beeldende kunst in de context van de ontwikkeling naar een ‘creatieve’ stadsregio Leeuwarden en omgeving. Het symposium vormde de afsluiting van de tentoonstelling ‘Passages’, die van 25 juni tot en met 18 september 2005 in het Park Vijversburg (Bos van Ypeij) plaatsvond.

Foto: Genomen vanuit de kluizenaarshut die in Park Vijversburg (Tytsjerk) als 19e eeuws ornament staat. De plek was locatie voor het project van Remko Scha (hoogleraar alfa-informatic, kunstenaar, oprichter Apollohuis en het IAAA-Institute of Artificial Art Amsterdam) en Jos de Bruin (IAAA). Samen lieten zij een algoritmisch muziekstuk ter plekke klinken waarbij het geluid van de nabijgelegen snelweg met het zogenoemde ‘phasing-effect’ werd bewerkt en getransformeerd tot een Gregoriaanse klankkleur, de melodie van Dies Irae. Voor de kluizenaarshut was voorts een enorm verkeersbord van de ANWB geplaatst.

lees meer

Remko Scha
Sportieve week Zuid-Frankrijk: 2016 geslaagde vijfde editie. 2017 nieuwe week.
canla de la robine
Actiefoto: Langs water naar water. Vele kilometers langs het Canal de la Robine richting Middellandse Zee.  

Trainer Cor Wetting organiseerde eind mei 2016 voor de vijfde keer een sportieve week naar Zuid-Frankrijk met diverse onderdelen op het programma (hardlopen, fietsen, zwemmen, kanoën, bergwandelen, run bike run, trails, etc). De reis van 20 – 27 mei 2016 is inmiddels met veel plezier gehouden. Ieder kon op zijn eigen niveau meedoen aan de activiteiten, maar gebleken is dat de meeste deelnemers toch het volledige sportieve programma hebben meegedraaid. Als nieuw onderdeel werd er dit jaar een bootcamp gehouden langs de mooie rivier de Cesse. Bij voldoende deelname kan in overleg op een later tijdstip nog een reis worden geregeld. Het is de bedoeling om ook in 2017 weer een sportieve week te houden. Als alternatief kan dan ook worden gekozen voor een goedkopere variant bijvoorbeeld in de vorm van een campingreis.
Als je vragen hebt, aarzel dan niet contact op te nemen met Cor Wetting. Info: zie de flyer : (editie 2016).

Snelle reactie : Vul het bijgaande formulier in en stuur dat naar Cor Wetting